Dedicated Server’da boot kısmını mümkün olduğunca doldurmayın yoksa…



2 dakikalık okuma
June 6, 2017

Kullandığınız linux dedicated sunucuların boot kısmı limitli sayıda alana sahiptir. Bu yüzden sunucu birleşenleri ve işletim sistemi kernel güncellemesinden sonra biriken geçici dosyalar yüzünden başınız ağrıyabilir.

Dedicated serverde kullandığım diskler ve boot kapasitesi durumu

Genelde Redhat/CentOS Linux sunucunuzu manuel update yaparsanız şu şekilde:

yum -y update kernel

kernelin yüklü olduğu boot kısmına download yapacak ve eskisini yenisiyle değiştirecektir; fakat bu durum eski kernellerinde boot içerisinde saklandığını düşünürsek, boot disk alanınızı azaltacaktır ve şu şekilde sunucunuzdan bir uyarı alabilirsiniz:

Disk usage warning! The filesystem “/dev/sda1”, which is mounted at “/boot”, has reached “critical” status because it is 100% full.

Bu hoşunuza gitmeyecektir. Problemi aşmak için SSH ile root düzeyinde sunucunuza bağlanarak şu komut satırını çalıştırın:

package-cleanup --oldkernels --count=2

Çıkan sonuca yes diyerek devam edin.Sonra aşağıdaki komut satırını çalıştırın. Çıkan sonuca yine yes diyerek devam edin:

sudo yum remove `rpm -q kernel | grep -v 'uname -r'`

Artık eski kernel dosyalarını sunucunuzdan silmiş olacaksınız. Böylece tekrar boot’ta yer açılacaktır.

Bu bilgiyi kolay öğrenmedim. Günümüzde interneti büyük ve hızlı akan bir nehire benzetiyorum. Bu nehir öyle hızlı akıyor ki içerisine girip yüzmeye kalksanız sizi alıp bambaşka mekanlara götürecek ve götürürken de çok sarsılacak ve su yutacaksınız.

İşte internet içerisinde bir sürü doğru yanlış,çeşit çeşit bilgiler var. Ve bu bilgi nehir gibi çok hızlı akıyor. Kafanızı hafifçe içine tutsanız sizi alıp götürecek. Böyle bir bilgi deryası yanında istediğiniz bilgiyi cımbızlayarak fevkalade hızlı bir şekilde almak da bir ustalık istiyor. Bu da zaman alıyor…

İşte bu bilgi de böyle bir ortamdan alınarak denendi, faydası görüldü ve burada, dijital günlüğüme den not düşüldü.

Saygılar.


Etiketler: