Yeni Bir Sayfa: Merhaba 2019



3 dakikalık okuma
January 4, 2019

Öncelikle herkesin yeni yılı kutlu olsun. Ben bu yazımda 2018’in özeti ve 2019’dan beklentiler adında bir yazı yazmayacağım. Olaylar bende kalsın. Daha basit düzlemde 2018’de sevdiklerim ve 2019’da odaklanacağım meselelere değineceğim, bu kadar!

2018’de hangi araçları kullandım ve sevdim.

https://burhantanis.com/assets/phpstorm.png PHPStorm

Açıkçası IDE olarak PHPStorm’u kullanmaya 2017’de başladım ve o gün bugündür halen onunla devam etmekteyim ve çok da memnunum. PHPStorm bir text editör değil. Gerçekten fullstack IDE. İçerisinde üretkenliği maksimum düzeye çıkartacak tüm araçları barındırıyor. Kimisi hızından şikayetçi; bana göre o özellikteki bir IDE için hızı son derece makul.

Resim işleme programı olarak halen Affinity Photo’yu zevkle kullanmaya devam ediyorum.

E-posta istemcisi olarak Postbox’tan Outlook’a geçiş yaptım. Bu geçişin en büyük sebebi Postbox’un yavaşlığı.

Ana arşiv bankam olarak Evernote’ı kullanmaktayım. Her şeyim orada.

https://burhantanis.com/assets/things.png Things

Todo list uygulaması içinse hem telefon hem de bilgisayarımda Culturedcode’un geliştirdiği olağanüstü güzel bir uygulama olan Things’i kullanıyorum. İnanın bazen bu uygulamasız iş takibimin nasıl olacağını düşünmek bile istemiyorum.

Yazı yazmak için kullandığım editör programım ise iAWriter.

https://burhantanis.com/assets/agenda.png Agenda

Bunun haricinde tarih odaklı, ajanda tarzı notlarımı tutmak için de yeni keşfettiğim Agenda uygulamasını kullanıyorum.

https://burhantanis.com/assets/mindnode.gif MindNode 5

Bir proje üzerinde çalışırken beynimde dağınık düşüncelerin zihin haritasını çıkartmak için MindNode 5’i kullanıyorum.

2018’de hangi dillerde ilerleme kaydettim?

Açıkçası Swift dilinde biraz daha derinleştim ve onunla gizli bir uygulama geliştiriyorum. İleride bu projeden blogumda da bahsederim inşallah.

JavaScript gerçekten derya. Vue framework’ünü öğrenme girişimim 2018’de başladı ve halen devam etmekte.

Bunlar haricinde yazılım prensibleri ve dizayn şablonları (design patterns) meselelerine ciddi manada eğildim. Artık yazdığım kodlarda bu prensiplere uyarak yoluma devam ediyorum.

2019’da nelere odaklanacağım ?

Açıkçası 2018’de temelini attığım tüm dillerde derinleşmem bu yılda devam edecek. Mesela Swift dilini kullanarak geliştirdiğim bir uygulamamı yakın zamanda App Store’da yayınlayacağım.

Artık tüm web projelerimin arabirim kısmında JavaScript ile yazılan Vue framework’ünü kullanacağım. HTML/CSS ‘de daha derinleşmeye çalışacağım ve bol bol tasarımla alakalı kitap ve makale okuyacağım. Her ne kadar back-end önemli olsa da kullanıcı front-end’e göre karar veriyor. Çünkü tüm kullanıcı deneyimleri front-end’de gerçekleşiyor ;-)

Test-Driven Development, Document Driven Development konularında araştırma ve öğrenme çalışmalarım halen devam ediyor ve 2019 boyunca da devam edecek. Yıl sonu hedefim temiz , anlaşılır kısaca solid prensiplerine uygun kodlar yazarak programlamayı sanat düzeyinde kullanabilmeye çalışmak olacaktır. O yüzden Github’da open source projeler yayınlamaya çalışacağım ve bazı Open Source projelere katkıda bulunacağım inşallah.

Vira bismillah diyerek yeni bir sayfa açarak temiz ve verimli bir başlangıç yapmak ümidiyle…


Etiketler: