Http/2 Geliyor

Önümüzdeki günlerde (2016 ve ilerisi) bu protokolü kullanan site sayısı artacaktır. Kullanıcılara bakan yönüyle çok büyük avantajları olacak.



1 dakikalık okuma
March 9, 2016

En son 1999 yılında güncellenen ve standartlaştırlan http1.1 protokolü sonunda 2015 yılında tekrar standartlaştırılarak güncellendi ve http 2.0 sürümüne geçti. Bunda Google‘ın çok büyük payı var. Çünkü onun geliştirdiği SPDY’den ilham alınarak bu işler oldu.

Önümüzdeki günlerde (2016 ve ilerisi) bu protokolü kullanan site sayısı artacaktır. Kullanıcılara bakan yönüyle çok büyük avantajları olacak.

En büyük avantajları şunlar:

  • HTTP/2, text yerine binary olarak site içeriğini getiriyor.

  • HTTP/2, sunucuya yapılan talepleri toplu olarak gönderebiliyor. Yani bir sayfayı yüklemeye çalıştığınızda o sayfadan CSS, resim ve video gibi gömülü dosyalar için ayrı ayrı talep gider sunucuya HTTP/1.1’de. Ancak HTTP/2’de bu talepler tek partide gidebilecek.

  • HTTP/2,sunucuya siteyi yüklemek için sadece tek bağlantı kullanılmıştır ve üstelik bu bağlantı site açık kaldığı sürece açık kalacaktır. Bu da hız demektir.

  • HTTP/2, site başlıklarını sıkıştırıp küçülterek getirecektir. Bu hem bandwidth’i hem de latency dediğimiz gecikmeyi azaltacaktır.

  • HTTP/2, aynı anda ve aynı bağlantılar çoklu taleplere izin vermektedir. Daha önce HTTP/1.1’de her transfer talebi öncekinin tamamlanmasını beklemek zorundaydı.

İşi bir resimle özetleyelim:


Etiketler: