Çok Ucuz bir Ücrete Atlassian Jira Server Yazılımına Sahip Olun

Bu yazımda Atlassian Jira Software - Server paketini kendi sunucunuza kurmayı anlatacağım.



2 dakikalık okuma
June 24, 2017

Atlassian Jira piyasada bulunan en çok kabul görmüş, proje ve hata takip yazılımı. Aslında Atlassian Bitbucket, Confluence gibi bir çok servisi de var; ama bunlar konumuz dışı.

Atlassian Jira Software 2 sürümle karşımıza çıkıyor:

  1. Cloud : Abone olarak hemen kullanabileceğiniz bir sürüm. Adından da anlaşıldığı gibi yıllık bir ücret ödüyorsunuz ve tüm işlemler Atlassian sunucularında barındırılıyor. Başka bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece kullanmasını öğrenin yeter :)

  2. Server: Bu sürümü ise (10 kullanıcı) seçeneğini aldığınız takdirde tek seferlik 10$ gibi bir ücret ödeyerek ömür boyu kullanabiliyorsunuz. Ama nasıl ? Sitesinden yükleyerek kendi sunucunuza kuruyorsunuz. Böylece 1 yıl update ve servis desteği ile ömür boyu başka ek para vermeden kendi sunucunuzda kullanıyorsunuz.

Server Sürümü:

Bu yazımda server sürümünü Linux sunuculara nasıl kuracağınızı anlatacağım. Kuracağınız sunucu VPS ya da Dedicated olmalı. Share hosting kullananlar bu 2 tarz sunucuya geçiş yapmalılar.

Digital Ocean yada AWS kullanıyorsanız aşağıdaki yazılanlar bu sunucular için de aynen geçerlidir.

1. Yükleme dosyasını indirin:

https://www.atlassian.com/software/jira/pricing?tab=self-hosted adresinden 10 kullanıcı’yı seçerek lisans satın alın. Aşağıdaki resimlere bakarak indirmede izleyeceğiniz yolları adım adım görebilirsiniz:

step1

step2

step3

3. Yükleme

İndirdiğiniz dosyayı ftp ile sunucunuza yükleyin. (root dizini olur, başka dizin olur fark etmez.) Ya da SSH ile sunucunuza bağlanarak direkt sunucunuz içerisine indirme yapın. şöyle:

wget http://www.atlassian.com/software/jira/downloads/binary/atlassian-jira-software-X.X.X-x64.bin

İndirme işlemi bittikten sonra şunu yazalım:

chmod a+x atlassian-jira-software-X.X.X-x64.bin

Sonra bu yükleme dosyasını çalıştıralım:

sudo ./atlassian-jira-software-X.X.X-x64.bin

Çalıştırdığınızda installation type’ı soracak. 1 numarayı seçip devam edin. 1 numara express installation oluyor. Yükleme başlıyor. Bekleyin ve çıkan her şeye evet diyerek devam edin.

Yükleme bittikten sonra otomatik olarak jira servisi aktif olacak. Aktif olduğunda http:// {sunucu ip adresiniz}:8080 diyerek artık jira web arabirimine erişebilirsiniz.

port numaranız 8080

http://ipadresiniz:8080 yazarak web arayüzüne erişim yapın. Orada 2 seçenek göreceksiniz:

Setup Jira

2.seçeneği seçip devam edin.

3. Veritabanı tanımlaması

Daha önceden phpmyadmin ile ya da WHM Cpanel içerisinden oluşturacağınız veritabanınızı aşağıdaki resimde görüldüğü gibi jira sihirbazında tanımlayarak devam edin:

Jira Database Setup

4. Yükleme bitti. Şifrenizi tanımlayın

Yükleme bittikten sonra şifrelerinizi tamamlayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

5. Bu kadar !

Jira kullanımı yazımın konusu değildir. Belki başka yazı da bahsederim.


Etiketler: