Yeni ufuklara "Üçüncü Bölüm" - Derinleşme



2 dakikalık okuma
July 16, 2022

2018 yılının son baharında kaleme aldığım yeni ufuklara adında 2 seriden oluşan bir yazı (1.bölüm , 2. bölüm ) dizisi vardı. Orada kendime koyduğum hedeflerden bahsetmiştim. Ve o koyulan hedeflerin bu yazıyı yazarken %80’nin gerçekleştiğini gururla söyleyebilirim. Bu kendi açımdan güzel bir başarı ve irade.

Bu seriye 3. bir yazıyı daha ekleyerek devam etmek istiyorum. Çünkü yeni hedeflerim var.

Son 3 yıldır İngiltere’de hem startup şirketlerde hem de orta büyüklükteki şirketlerde çalışarak çok ciddi deneyimler elde ettim. Son zamanlarda 8 aylık bir bootcamp programını bitirerek DevOps alanına da girdim. Böylece IT’deki ufkumu çok daha geniş açılara çektiğimi söyleyebilirim.

Hani Matrix filmindeki Neo karakteri, filmin sonunda Matrix’i bulduğunda ekranda, yukarıdan aşağı belirsiz bir şekilde akan karakterlerin artık anlamlı hale gelmesindeki ve Matrix dünyasını görmeye başlamasındaki gibi bende de DevOps’u öğrendikten sonra öyle bir etki yapmaya başladı. Çükü önemli olan bir web uygulaması geliştirmek değil, geliştirilen uygulamanın belli bir andan sonra ölçeklenebilme kabiliyetinin olmasıdır. İşte bunu anlayabilmek için DevOps’dan bir parça bilmek gerekir.

Benim gelecek yıllar içinki motivasyon ve hedeflerim öğrendiğim bilgilerde derinleşme devam edecektir. Bu derinleşme Bloom Taxonomy (öğrenme modelinde) bulunan 6 basamaklı pramidin en az 5. basamağı olan “Değerlendirme(evaluate)” düzeyi ve üstü olmalıdır. Bu da şu demektir; Öğrendiğin konuya artık katkıda bulunacak düzeydesin.

Bu düzlemde hedefim PHP, Laravel cemiyetleri içinde açık kaynaklı projelere katkıda bulunmak ya da kendim açık kaynaklı projeler başlatarak cemiyete bilfil katkıda bulunmaktır.

Bu durum JavaScript içerisinde de VueJS ekosisteminde olacaktır.

Bunlar haricinde bu yılın en büyük motivasyonu NodeJS‘i öğrenmek ve TypeScript ile JavaScript projeleri geliştirmek ön hedefimdir.

Sunucu kısmında da başta AWS servislerini çok iyi öğrenerek, AWS Cloud Practitioner ve Solution Architect sertifikalarını almak ve o alanlarda da kendimi ispatlamam olacaktır. Takiben Kubernetes ile nasıl bir uygulamanın ölçeklenebilir yapıldığıyla alakalı derinleşmek olacaktır.

Bun haricinde yakın zamanda İngilizce blog sitemi aktif hale geçirerek artık 2 dilde de bilgilerimi paylaşmaya çalışacağım.

Bitmedi! Tüm bunlarla uğraşırken hali hazırda sessizce ve çok emek vererek geliştirdiğim bir yan projemi görücüye çıkartmaya hazırlanacağım. Bu projeyle bir startup şirketinin kuruluşu başlamış olacak ve artık bambaşka bir alana ve ilmi yolculuğa yelkenleri açmış olacağım.


Etiketler: