Yeni Ufuklara... "İkinci Bölüm - Yazılım Geliştirme Prensipleri"



2 dakikalık okuma
November 29, 2018

Sadece programlama dili bilmek yetmiyor. Kod yazarken haz almam gerekiyor. Ortaya çıkarttığım eser her yönden - gerek kod aşamasında, gerekse de ürün haline geldiği son haliyle- içime sinmeli. Kodun ileride kişisden bağımsız geliştirilmesi de önemli. İşte bunun için yazılım geliştirme prensiplerini bilmek gerekiyor.

Sadece bu değil geliştirilecek ürün ilerisi açısından okunaklı, çoklu geliştirmeye açık ve ölçeklenebilen bir yapıda olması lazım. İşte bu yüzden ezbere iş tutmamak gerekli. Şimdi ilerisi açısından hazırladığım zihin haritamı paylaşıyorum:

https://burhantanis.com/assets/yazilim_gelistirme_stilleri.png

Kısaca:

a. Tasarım Kalıpları: Nesneye Dayalı Programlama’yı nasıl daha efektif kullanırızın çözüm örnekleridir. Birçok problemin çözümü için birçok kalıp geliştirilmiş. Bunların gerçek hayatta en sık kullanılanlarını ön plana alarak mümkün olduğunca bu standart çözümlerle yoluma devam edeceğim. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok.

b. S.O.L.I.D: (Nesneye Dayalı Programlama dünyasında meşhur 5 yazılım prensibi). Bu prensipler tasarım kalıplarından yardım alınarak oluşturulmuş ve dünya standartlarında kod yazmak için bence bilinmesi gerekli. Taylor Otwell, S.O.L.I.D prensiplerini kullanarak Laravel’i oluşturuyor. Laravel’in yapısına bakarsak ne derece ölçeklendirilebilir bir Framework olduğunu görebiliyoruz. O yüzden bu tür prensibleri hem teoride bilmek hem de pratikte uygulamak önemli. Laravel bunun en büyük kanıtı.

c. Test-Driven Development (Test merkezli geliştirme)

d. Document-Driven Development (Dökümente merkezli geliştirme).

gibi konulara yatırım yapıyorum. Burada yazdığım her şey beni bağlıyor. Çünkü yazılanlar yol haritam.


Etiketler: