Niyetim hiç bir zümre ya da programlama dilini hedef almak değildir. Uzun süre Delphi dilini kullanmış ve dikkatle Delphi camiasını takip eden bir kişi olarak yorumlarımı aktarmaya çalışacağım. Yazım Delphi Guru’larını rahatsız etse de niyetim kimseyi kırmak değildir.
Dil olarak güzel bir dildir. Kuralcıdır. Başka hiç bir dilde Pascal-Delphi’deki gibi sert kurallar görmemişimdir. Bu yüzden derleyicisi dünyanın en hızlı derlemesini yapabilmektedir. Tatmin edici derecede esnek bir dildir. Windows platformu için piyasadaki en uygun geliştirme ortamlarından biridir. IDE’si de Visual Studio’yu aratmaz. Şimdilerde FMX framework’ü ile başka platformlara da uygulama yazabilmeyi sağlamaktadır. Linux, MacOS. Mobil uygulama geliştirme desteği vardır ve IOS, Android için uygulama yazabilirsiniz.
Evet her şey güzel. Cross-platform uygulamada yazıyoruz. Mobil uygulamalar da yapabiliyoruz. Peki neden yarışı kaybetmiştir? Sorun nedir?
Sorun şudur; yazılım dünyası da yıllar geçtikçe değişmektedir. Artık programlama dillerine para verilmemektedir. Çünkü bu diller ister belirli bir zümrenin altında geliştirilmiş olsun isterse de belirli bir şirket bünyesinde geliştirilmiş olsun, genelde parasız ve açık lisanslıdır. Bu durum geniş bir kitlenin o dile ulaşımını ve kullanımını artırmaktadır. Dile katkı yapmak isteyenler, kendi bilgi seviyelerince çorbaya tuzunu atabilmekteler. O diller ekseninde framework çılgınlığı başlamıştır. Artık bazen 1 kişiyle, bazen bir grupla başlayan Framework projeleri GitHub’da boy göstermektedir. Genelde açık lisanslı olan bu framework’ler sayesinde de dillerin kullanım oranı da artış göstermektedir. Örnek olarak Python için Django’yu örnek verebilirim. PHP için sayamayacağım kadar çok olan frameworkler arasından Laravel, CodeIgniter örnek gösterebilirim. Java için Spring MVC, Ruby için Ruby on Rails gibi… liste uzayıp gidiyor. Tüm bunlar hem açık lisanslı hem de bedava. Kısaca artık para verilecekse bu IDE’lere veriliyor. Bu IDE’lerinde fiyatı taş çatlasa 150$ geçmiyor. Mesela en pahalılarından olan Jet Brain’nin tümleşik geliştirme ortamları(IDE) yıllık fiyatı 80$- 200$ arasıdır.
Java parasızdır ve NetBeans, Eclipse gibi bir çok bedava IDE’ler bulabilirsiniz. Xcode ile Objective C ya da Swift kullanarak uygulama geliştirmek parasızdır. Android’e uygulama geliştirmek için Android Studio’yu kullanabilirsiniz ve parasızdır. Python, Ruby, PHP… hep böyle…
Hal böyle iken Delphi zınk diye yıllık minimum 800$- 4000$ arası bir ücretle karşımıza çıkarsa, gençlere ulaşamaz. Birçok grup böyle pahalı bir araca para vermez ve belirli bir elit zümrenin dili olmaktan öteye geçemez.
Bir dil, ne kadar güçlü bir topluluğa sahipse o kadar iyidir. Topluluk demek destek demektir. Çözüm demektir. Açık kodlu projeler demektir. Framework demektir. Aktif kullanılan bir dil demektir…
Demem o ki, Embarcadero Sencha gibi Javascript üzerine framework geliştiren firmaları da satın alsa, çok pahalı ücretlendirmeden dolayı herkese hitap etmeyen bir firma olarak kalacaktır. Elit bir zümrenin dili olmaktan öteye geçemeyecektir.
Etiketler: