Yazılım Geliştirme Prensiplerine Giriş



1 dakikalık okuma
December 7, 2018

Nesneye Dayalı Programlamayı en etkili şekilde kullanabilmek için bazı prensipler geliştirilmiştir. Bunlardan en meşhuru 5 prensibin ilk haflerinden oluşan S.O.L.I.D prensipleridir:

  1. Single Responsibility Principle
  2. Open/Closed Principle
  3. Liskov ‘s Substitution Principle
  4. Interface Segregation Principle
  5. Dependency Inversion Principle

2000 Yıllarında Robert Cecil Martin, namı diğer, Bob amcamız kod karmaşıklığına, tekrar eden kodlara ve bir yazılımın kişiden bağımsız ilerlemesine yönelik bir takım çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalardan nesne yönelimli programlama için 5 temel prensip ortaya çıkıyor.

Yazılım Geliştirme Prensipleri” yazı dizimde SOLID olarak ifade ettiğimiz bu 5 prensibin gerçek hayatta kullanım alanları ve ne derecede bizlere esneklik sağladığından örnekleriyle bahsedeceğim.

Bu prensipleri bilmeniz dünya standartlarında kod yazıyor olmanız anlamına gelecektir. Bu düşünceyi aklınızdan çıkartmayarak diziyi takip etmenizi öneririm.

Çünkü SOLID uygulandığı taktirde bakımı ve geliştirilmesi kolay yazılım sistemleri oluşturmak mümkün olacaktır.

Bir sonraki yazım “Single Responsibility Principle” üzerine olacak. Saygılar…

NOT:

SOLID’i anlamanız için Nesneye Dayalı Programlamayı bilmeniz gerekir. Yazı dizisi boyunca PHP dilini kullanarak örnekler vereceğim. Bu yüzden bu diziye başlamadan önce NYP hakkında şu yazılarıma göz atabilirsiniz:


Etiketler: